- σφακιά
- Περιοχή της Κρήτης. Η περιοχή αποτελεί το δήμο Σφακίων (έκταση 468 τ. χλμ.). Έδρα είναι η Χώρα Σφακιών. Στην περιοχή των Σ., δεσπόζουν τα Λευκά Όρη ή Μαδάρες με υψηλότερες κορυφές το Κάστρο και το Θοδωρή (2460 μ.). Η επαρχία καλύπτει το χώρο του ΝΑ τμήματος του νομού Χανίων.
Η περιοχή των Σ. έχει ένδοξη ιστορία. Στα αρχαία χρόνια άκμασαν εκεί οι πόλεις Αραδήνα και Ανώπολη. Οι πόλεις αυτές αναφέρονται στη συνθήκη των 30 κρητικών πόλεων με το βασιλιά της Περγάμου Ευμένη. Επίσης γνωστές ήταν στην αρχαιότητα και οι πόλεις Ποικιλασσός και Φοίνιξ, καθώς και Τάρρα, η οποία είχε δικά της νομίσματα. Στα νεότερα χρόνια, μετά την άλωση των Χανιών, οι Τούρκοι στράφηκαν προς τα Σ. και προσπάθησαν να τα υποτάξουν. Οι κάτοικοι όμως αντιστάθηκαν και οι κατακτητές χρησιμοποίησαν μεγάλες δυνάμεις για να τα υποτάξουν. Όταν το πέτυχαν, σκότωσαν πολλά γυναικόπαιδα και κατάστρεψαν πολλά χωριά της επαρχίας. Η γενναιότητα όμως των κατοίκων και η δύσβατη και άγονη περιοχή δεν επιτρέψανε στους Τούρκους να ολοκληρώσουν την κατάκτησή τους. Το 1770 οι Σφακιανοί επαναστάτησαν με αρχηγό τον εμποροπλοίαρχο Γιάννη Βλάχο ή Δασκαλογιάννη, που θέλησε να ξεσηκώσει το νησί, βασισμένος στις υποσχέσεις του Ορλόφ. Η επανάσταση πνίγηκε στο αίμα και καταστράφηκαν τότε η Ανώπολη και τα Αράδαινα. Στην Επανάσταση του 1821, οι πρώτοι Κρητικοί που ξεσηκώθηκαν ήταν οι Σφακιανοί, οι οποίοι σχημάτισαν και πρώτη προσωρινή κυβέρνηση με την επωνυμία «Καγγελαρία των Σφακίων». Οι Σφακιανοί αντιμετώπισαν τους Τούρκους σε πολλές μάχες και τους νίκησαν. Σ’ όλη άλλωστε τη διάρκεια του Αγώνα, πρόσφεραν μεγάλες υπηρεσίες στο έθνος. Πρωτοστάτησαν επίσης και σε όλες τις κατοπινές κρητικές επαναστάσεις. Στον B’ Παγκόσμιο πόλεμο, μετά τη μάχη της Κρήτης, από τον όρμο της Χώρας των Σφακιών έγινε η επίβιβαση των συμμαχικών στρατευμάτων. Στα χρόνια εξάλλου της Κατοχής, τα Σ. ήταν κέντρο εκπαίδευσης ανταρτικών ομάδων και στους όρμους της επαρχίας έγιναν συχνά αποβάσεις κομάντος των συμμαχικών δυνάμεων.
Χαρακτηριστικοί τύποι Σφακιανών με τοπική ενδυμασία.
Γυναίκα των Σφακιών που παρακολουθεί την εξέλιξη μιας μάχης εναντίον των Τούρκων. Πίνακας ανώνυμου (Πινακοθήκη της Αρχιεπισκοπής, Κύπρος).
* * *η, Νη σφάκα, η φασκομηλιά.[ΕΤΥΜΟΛ. < αρχ. σφάκος* + κατάλ. -ιά (πρβλ. σφάκα)].
Dictionary of Greek. 2013.